Cloud native alkalmazások

Manapság, a folyamatosan változó szoftverek és ügyféligények által vezérelt piacokon szinte már minden vállalatnak kötelező a felhő használata ha lépést kíván tartani a modern világ igényeivel. Ehhez elsősorban változtatni kell az eddigi alkalmazásink használatán és az adataink tárolásának módján. Továbbá, új szoftver vagy infrastruktúra fejlesztésénél és kiépítésénél folyamatosan szem előtt kell tartani a felhő orientáltságot, azaz hogy az elkészített alkalmazás cloud-native legyen.

Cloud-native alkalmazások — szemben a hagyományos monolitikus szoftverekkel — microservice architektúrát használnak. Ez azt jelenti, hogy egy nagy megbonthatatlan szoftver helyett az elkészítendő alkalmazás sok kisebb és egyszerű szolgáltatásból épül fel. Ezen szolgáltatások egymástól függetlenül működnek, de kommunikálnak egymással ezzel biztosítva az együttműködést. A szolgáltatásokat fejleszthetjük mi magunk, de használhatjuk a felhőszolgáltató által nyújtott third-party alkalmazásokat is.

A cloud-native alkalmazás komponensei, úgynevezett konténerekbe vannak csomagolva, tehát egy alkalmazás sok konténer együttműködéséből áll össze. Ennek számos előnye van, mivel a konténerek biztosítják a komponensek közötti izolációt, könnyen hozzáférhetőek és különállóan skálázhatóak. Bármikor, gyorsan és egyszerűen lehet létrehozni vagy leállítani őket, és talán ami a legfontosabb, a konténerek biztosítják az alkalmazás hardver és platform függetlenségét.

Ahogy a nevük is sugallja, a cloud-native alkalmazások felhő rendszerekben futnak. Azonban ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül publikus felhőszolgáltatót kell választanunk, hiszen privát vagy hibrid felhőt is alkalmazhatunk az alkalmazások futtatására. A felhő biztosítja a szinte “végtelen” számítási és tárolási kapacitást illetve az alkalmazások életciklus-eseményeinek kezelését, így a fejlesztőnek csak arra kell fókuszálnia amihez legjobban ért, a fejlesztendő alkalmazásra. A cloud-native alkalmazások dinamikusan és automatikusan menedzselhetőek a felhőnek köszönhetően, egy gombnyomásra indíthatók, leállíthatók, és az éppen aktuális ügyféligény szerint skálázhatók.

Cloud native alkalmazások előnyei

Gyorsaság

A cloud native alkalmazás automatikusan és a lehető leggyorsabban képes alkalmazkodni a felhasználói igényhez. Nincs többé lefagyott program vagy szolgáltatás leállás túlterhelés és verziófrissítés miatt.

Agilitás & Rugalmasság

Nincs többé hardver vagy platform függőség. A cloud native alkalmazások könnyedén mozgathatóak különböző rendszer környezetek között háló a konténerizációnak.

Ellenálló képesség

A microservice architektúrának köszönhetően, egy esetleges hibás komponens kicserélése automatikusan és gyorsan megtörténik. A cloud-native alkalmazás képes felépülni a váratlan rendszerhibákból és ott folytatni a munkát ahol a abbahagyta.

Mit tudunk tenni mi érted?

Segítünk, hogy alkalmazásod felhőképes legyen, azaz a saját hardvered helyett bárhol futtathasd.

A régi monolitikus szoftver helyett használd microservice architektúrát. Minek kéne újra feltalálni a kereket, ha már létező szoftver komponensekből össze lehet pakolni a kívánt alkalmazás 80%-át? Inkább koncentrálj a maradék 20%-ra. Segítünk megtervezni az alkalmazásodhoz szükséges microservice komponenseket és az azok közötti összeköttetéseket. Együtt módosítjuk szoftvered, hogy illeszkedjen a microservice koncepcióba ezzel utat nyitva a jövőbeli szofter módosításnak, bővítésnek és skálázásnak.

Ahhoz, hogy alkalmazásod felhőképes legyen felejtsd el az eddigi monolitikus megközelítést és gondolkodj elosztottan. Az új alkalmazásod mint microservice topológia sok kis komponensből áll össze, melyek mindegyike konténerizálva fut egy olyan IaaS felhő platformon mint mondjuk a AWS amazon vagy a Microsoft Azure. Azonban a felhőbe való mozgás nem csak egyetlen kattintásból áll, mi segítünk neked megtervezni a folyamat minden lépését és megtalálni a megfelelő felhőinfrastruktúrát számodra.

Egy cloud native alkalmazás definíció szerűen agilis és rugalmas az alatta lévő infrastruktúra bármely változására. A hagyományos hálózatok nincsenek felkészítve, hogy hatékonyan kezeljék a komponensek folyamatos mozgását a saját céges hálózatodon vagy privát felhőrendszereden belül. Erre egy hatékony megközelítése a Szoftver által vezérelt hálózatok (SDN – Software Defined Networking) mely lehetővé teszi a hálózat működésének programozását függetlenül a használt hardverektől. Ha váltanál a legújabb SDN hálózatra de nem tudod hogyan fuss neki, keress minket bátran!

Kérdésed van? Keress minket!